picture-8M’he decidit a estrenar el blog amb una entrada dedicada al nou servei web de qui últimament tothom parla però gairebé ningú sap per a què serveix. I aquesta és la gràcia que té precisament, que no serveix per a res en concret i pot servir per a qualsevol cosa. Però comencem des del principi:

Que és Twitter?

Twitter és un servei online que es descriu així:

“…un servei per a que els amics, la familia i els companys de feina es comuniquin i estiguin en contacte a través de l’intercanvi de respostes ràpides i frequents a una pregunta simple: què fas ara?”

Què vol dir això? Doncs que qualsevol usuari que s’hi registri tindrà un compte amb l’adreça www.twitter.com/elteunom on s’hi recullen els missatges breus (140 caràcters com a màxim) que hi vagi escrivint. Tots els missatges van formant una mena de registre o diari, un blog amb les entrades molt curtes, d’aquí que sovint es parli d’un servei de microblogging

picture-7

I ara què? Perquè per ser sincers, una primera reacció habitual és pensar “quina collonada!” (una reacció normal, els catalans no som gaire de coses aparentment inútils). Per tal de donar-li raó de ser a aquest recull de missatges el que ens cal ara és seguir a altres usuaris (following) i que altres usuaris ens segueixin (followers).

Quan seguim altres usuaris, a la nostra pàgina principal www.twitter.com/home hi veurem recollits els últims missatges que aquests han enviat.

picture-61

Però a qui vull seguir jo? I qui em seguirà?

Bona pregunta. A través de la seva web (al link Find People) pots utilitzar els teus comptes d’email per a trobar coneguts, buscar per noms d’usuari, convidar a d’altres a provar-ho i des de fa poc també, mirar una llista d’usuaris recomanats. A Catalunya cada vegada hi ha més usuaris, un dels més famosos, per exemple, és el President del Parlament Ernest Benach, que escriu molt sovint: www.twitter.com/ebenach (té 448 seguidors en el moment d’escriure aquesta entrada)

Per seguir-lo només heu de clicar al botó Follow i s’afegirá a la vostra llista d’usuaris que seguiu. Molts usuaris quan veuen que els segueixes també et seguiran a tu (és com una mena de norma no escrita…), així que la millor manera de fer sentir la teva veu és escoltar què expliquen els altres.

Puc respondre a un missatge?

Per respondre o a un missatge (o parlar a algú directament) has de començar-lo amb @nomdelusuari a qui vulguis. Aquests missatges es recullen a @Replies. També pots enviar un missatge privat (Direct Message), per a fer-ho cal començar-lo amb “d nomdelusuari”. Llavors només el veurà l’usuari a qui l’hem dirigit. Ull! Molt de compte que més d’un s’ha equivocat i ha enviat en públic coses que més valdria haver callat…

I de què parlo?

Aquí és on entra aquest element de Twitter que fa que serveixi per a qualsevol cosa. Hi ha des de l’usuari que explica amb ets i uts el seu dia a dia: “fent-me un cafè”, “a la consulta del metge”,… passant per empreses que publiquen ofertes o serveis de notícies d’última hora. La gràcia és que pot tenir una utilitat única per a cada usuari.

Us heu animat a provar-ho? I vosaltres, quina utilitat hi trobeu?

Per descomptat, podeu seguir-me a www.twitter.com/betesiclicks :-)

–> Per a saber-ne més: El mundo en píldoras de 140 carácteres (Microsiervos)

Continuarà…
pròximament parlaré de com treure’n el màxim profit, serveis “extres” (com penjar-hi fotos) com utilitzar-lo des del móvil i exemples de com s’utilitza amb èxit arreu del món

Més articles sobre Twitter que us poden interessar: