Des de fa un temps, Facebook ens ofereix la possibilitat de classificar els nostres amics per categories o llistes “personalitzades”. Així podem separar els companys de festes dels companys de feina en grups de contactes que ningú excepte nosaltres pot veure (això és important, es tracta d’una eina d’organització personal, ningú sabrà que l’has posat a la llista “plastes”… si és que tens un grup així 😉 )

Per a què serveix?

Això té diverses utilitats, per exemple enviar un missatge a tots els companys de l’institut per a un sopar de retrobament amb un sol clic, però el mes interessant és les possibilitats que et dóna més endavant d’afinar les teves preferències de privacitat: saber exactament qui veu les teves fotos, qui et pot deixar missatges al mur, etc… Més endavant parlarem d’aquests petits trucs, i les llistes d’amics seran un pas clau a tenir en compte.

Com es fa?

La veritat, aquesta funcionalitat és molt senzilla. El problema és que està força amagada i si no hi has parat mai a pensar segurament ni te n’hagis adonat que es pot fer. Per començar, hem d’anar a menú de “Tots els amics”, clicant a la pestanya “Amics” i seleccionant la segona opció del menú desplegable:

picture-1

Un cop allà veurem tots els nostres amics en ordre alfabètic. A l’esquerra de la pantalla hi trobarem un botó que diu “Crea una nova llista”:

picture-21

Quan hi cliquem ens obrirà un procés en dues passes: primer triar el nom de la llista (recorda, ningú més apart de tu sabrà quins noms poses ni a quines llistes pertany) i després seleccionar qui vols posar en aquella llista. Un mateix contacte pot estar en llistes diferents així que, no et tallis!

picture-3picture-4

Quines llistes cal fer?

Això ja es criteri de cadascú però de cares a que siguin útils, alguns consells:

  • Fes llistes diferents per diferents colles amb qui fas plans per separat: per exemple els de l’equip de futbol dels dissabtes vs els amics que veus entre setmana
  • Fes llistes d’ex-companys: ex-companys de cole, d’institut, d’universitat, de feina… ajuda tenir a la gent en “caixetes” per si mai has de muntar “retrobaments” o explicar alguna novetat…
  • Fes llistes de contactes “compromesos”: tens els teus pares al facebook? el jefe? algun client? doncs ja saps…
  • Fes llistes de contactes que siguin personatges públics (que realment no coneixes): jo tinc a la meva llista d’amics un programa de radio i una discogràfica. No passa res, però potser no vull que en Jordi Basté vegi les meves fotos de les vacances, amb tot el carinyo del món, però tampoc caldria…
  • Fes llistes lligades a un esdveniment: jo tinc una llista només dels amics que eren a la festa de cap d’any i això m’ha permès que les fotos de les primeres hores del 2009 no sortissin d’allà, per si de cas. Recorda que un mateix amic pot estar a més d’una llista, així que les possibilitats són il·limitades!

I vosaltres, quines llistes heu creat? Si se us acut algun consell que pot ser útil compartiu-lo als comentaris!

Continuarà…

Aviat explicarem amb diverses entrades com controlar absolutament la nostra privacitat a Facebook i treure el màxim profit de les llistes d’amics

Actualització: Ja podeu llegir sobre com aprofitar les llistes creades per gestionar la privacitat de les vostres fotos a Facebook

Altres entrades relacionades: