cctvL’altre dia una amiga que està cursant un Màster em comentava que li agradaria saber com controlar què surt a Google quan algú busca el seu nom. Li preocupava que, quan busqui feina, l’empresa que la vulgui contractar faci una cerca i hi trobi el seu perfil de Facebook per exemple, però no el de LinkedIn. “M’agradaria poder controlar què es veu i quan es veu” em va dir. Doncs bé, malgrat que evidentment no podem fer desaparèixer la nostra presència online completament, si que és una bona costum tenir clar i aprendre a gestionar aquelles coses que si es podem controlar.

Avui explicarem com amagar o fer més o menys públic el nostre perfil de Facebook, ja que (a diferència d’altres xarxes com MySpace) hi sortim amb el nostre nom real i, sobretot, quan busquem feina, ens pot interessar tenir-ne control. 

Per començar, Facebook dóna forces opcions per a decidir com i quanta informació volem mostrar. Com sempre però, les opcions estan una mica amagades, però tot i això, és senzill:

Anem al menú de Configuració (a dalt a la dreta) i seleccionem Configuració de Privacitat

picture-112

De les opcions de Privadesa, escollim la segona, “Cerca”

picture-122

Un cop allà, les primeres dues opcions ens permeten controlar qui veu el nostre perfil des de Facebook. És a dir, si qualsevol persona que ens busqui havent-se registrat i entrar a Facebook ens pugui trobar o no i que, un cop ens trobin, decidir quanta informació nostra volem que vegin. Potser ens interessarà sortir per a tothom per tal que ens puguin trobar vells amics (o nous!) amb qui encara no hem connectat, però hem de tenir en compte que avui en dia si ens busquen des d’una empresa que ens vol contractar, probablement ho faran des de Facebook també. Pot ser bona idea només deixar que ens trobin les amistats, o els amics dels amics o, fins i tot, ocultar algun detall com la foto de perfil o la  llista de contactes. Per fer-ho només has de des-sel·leccionar les opcions de la llista:

picture-131

Finalment, la última opció d’aquest menú de configuració és la que controla si sortim o no a Google (i a altres cercadors). Si hi sortim, quan ens busquin trobaran un perfil similar a aquest (Nota: per motius evidents no poso el meu, us poso un exemple que he tret d’aquí):

picture-15

Si no volem sortir a Google en absolut, només cal que des-sel·leccionem aquesta opció (i no oblideu guardar els canvis!):

picture-14

Ara bé, potser ens interessa que ens trobin, i potser fins i tot hi ha qui vol que puguin veure el seu perfil sencer (perquè no? Hi ha gent per tot…). Per fer això, només cal anar un altre cop a Configuració < Configuració de la Privacitat però aquest cop seleccionem la opció “Perfil”

picture-16

I un cop allà selecciones la opció “Tohom” del desplegable de Perfil. Ull! Això vol dir que ara TOTHOM veurà el mateix perfil que veuen, no només des de Facebook, sinó fins i tot, simplement buscant a Google. Si no us interessa, el millor és deixar la opció “Només les meves amistats”. I tots tranquils!

picture-17

No sé quant tarda en fer-se efectiu el canvi, però imagino que no gaire. Espero que us hagi servit per decidir com voleu que us trobin. I és que al final, com que sortir a Google és gairebé inevitable, el millor que podem fer, és aprendre a controlar la nostra presènci online en la mida del possible. Sort!

(Nota: No n’hem parlat abans, però el LinkedIn és una altra xarxa social aquest cop dedicada al món professional: pots penjar-hi el teu perfil tipus currículum i connectar amb ex-companys, companys, socis, clients, etc… Més endavant farem un repàs d’aquesta i altres xarxes socials professionals i parlarem de com fer públic o privat el teu perfil allà)

Si us ha interessat això potser també us interessarà: