El diumenge passat el programa 30 minuts de Tv3 va estar dedicat al tema de les xarxes socials. Es va parlar de molts temes que hem tractat en aquest blog, i en general, us el recomano perquè va ser prou interessant, encara que hi ha alguns matisos que no em van acabar de fer el pes i trobo que van fer incís en alguns temes poc rellevants i en vaig deixar de banda d’altres de més interessants. Podeu veure el vídeo a la web del 3 a la carta, aquí.

picture-10

Aquí teniu un resum amb enllaços als temes i persones que hi apareixen i alguns comentaris del que em va semblar:

 • L’exemple del poble de Copons, explicat pel seu regidor Ricard Espelt (el seu blog, el seu Twitter), i la iniciativa de Copons 2.0 a través del qual els habitants del poble participen en la política local
 • El cas de la Gina Tost, videoblogger (la seva web, el seu blog, el seu Twitter) i presentadora de Balzac.tv. Em va cridar l’atenció quan va parlar de que havia rebut amenaces de mort. Aquest és un tema que es podria haver aprofundit, ja que la “violència” d’aquesta mena a través de la xarxa és un tema preocupant i que afecta especialment les dones (un exemple de com la vida online no deixa de ser un reflexe de la vida offline)
 • El periodista tecnològic Francis Pisani (el seu blog), que explica els seus plantejaments sobre l’efecte democratitzador de les xarxes socials
 • Inevitablement surt el tema de la privacitat i visiten l’Agència Espanyola de la Protecció de Dades. Aquest tall no aclara massa res, al cap i a la fi és un fenòmen molt recent i ja se sap que les coses legals van sempre per darrera, però em quedo amb la dada de que el 43% dels usuaris no restringeix la privacitat del seu perfil.
 • Visiten la seu de Tuenti i parlen amb un dels fundadors, Ícaro Moyano (el seu blog). S’explica bé i diu les coses clares. Ah, i evidentment, ens queda clar que les empreses d’Internet tenen oficines xaxi-piruli! 😉
 • Parlen amb en Genís Roca (el seu blog, el seu Twitter), consultor d’Internet social i veiem l’ús que fan a la seva empresa del Yammer (un Twitter enfocat a empreses, del que parlarem un dia d’aquests). També veiem com la seva filla adolescent es mou per Internet i ens explica que va tancar el seu Metroflog (un tipus de blog de fotos) perquè “els comentaris anònims t’insulten”. Un altre cop surt aquest tema i tampoc s’hi entra.
 • Uns quants professors d’institut parlen del tema. Poc interessant, més que res perquè no diuen res de nou, podrien haver parlat dels usos que poden tenir les xarxes socials en l’educació no?
 • Un mosso d’esquadra que fa xerrades pels instituts sobre els “perills” de la xarxa. Em sembla bé que es difongui la precaució, però, almenys el fragment que es veu és una mica alarmista. “95% dels pederastes arriben als menors a través d’Internet”… 95%?? Em sembla una xifra una mica elevada, m’agradaria saber d’on la treuen. I els extranys que ofereixen caramels a qui no has de fer cas? No és per fer-ne broma, però crec que de vegades li atribuïm a Internet perills que han existit tota la vida, s’ha de matisar.
 • Un noi addicte a Internet explica la seva experiència. Aquesta part és la que menys m’ha agradat ja que trobo que no tenia molt d’encaix amb la resta del que es parlava. Com diu la seva doctor, “és un síntoma d’altres problemes”, és a dir, el problema és la persona no les tecnologies. Em sembla un tema interessant però per a dedicar-li un programa, aquí, amb quatre pinzellades torna a ser un exemple d’alarmisme.
 • Veiem l’ús professional que en fa Daniel Clivillé, un headhunter que busca directius a través de LinkedIn, un punt de vista diferent que arrodoneix el reportatge: no tot és entreteniment a les xarxes socials
 • Les conclusions són encertades i m’agrada especialment la reflexió sobre l’escletxa digital que s’està produïnt amb les classes dirigents que prenen decisions però no utilitzen ni coneixen els nous mitjans ni el seu potencial.
 • I finalment, la pregunta que es feien molts al final… per què no van parlar de Twitter?? Twitter si que va parlar d’ells, com podeu veure aquí. Potser un altre dia li dediquin un programa sencer! 😉

Llegeixo al Twitter de Genís Roca que el programa va tenir el seu rècord d’audiència: 730.000 espectadors, 100.000 més que la setmana passada, i un 24,4 de share. Sembla que és un tema que interessa no? A veure si prenen nota els de “la nostra”!!

I si en voleu llegir més us deixo un parell d’enllaços d’altres blogs que han parlat del programa:

Pepa Loves

Lluiski Blog