Ahir llegia a La Vanguardia que s’ha començat a emetre un anunci, produït per Telemadrid i el Defensor del Menor, que vol alertar els menors d’edat del perill de penjar les seves fotografies a Internet. L’anunci en questió és aquest:

Està inspirat al seu torn en uns anuncis americans molt similars de fa un temps: “Everyone knows your name” i “Think before you post”

Segons els creadors, es tracta de concienciar i no de prohibir, i en això tenen raó, però, sincerament, aquest anunci no m’agrada gens i no crec que sigui efectiu.

Per començar és excessivament alarmista, i crec que busca espantar en comptes d’educar com compartir imatges (per què no ens enganyem, els adolescents seguiran compartint les seves fotos) explicant què cal tenir en compte per fer-ho de forma segura: restringir qui les pot veure, no penjar imatges compromeses d’un mateix o dels amics, pensar sempre si poden tenir alguna conseqüència, etc..

D’altra banda, quan he vist l’anunci, el missatge que m’ha transmès no ha estat “ull! no pengis fotos teves a la web!” si no més aviat “ull! el món està ple de pervertits i tots els homes són uns masclistes repugnants que només pensen en el sexe”. Vaja, un missatge súper constructiu per a les noies joves, que segons sembla són les responsables de vigilar el que pengen perquè aparentment els homes no es poden controlar i hauran de “sexualitzar” les seves imatges encara que es tracti d’un àlbum de fotos del viatge de fi de curs amb les amigues.

Sincerament, crec que els diners de la campanya es podrien haver gastat millor en un programa de concienciació i d’educació sobre els usos de la xarxa per als nens i adolescents i els seus pares, potser un manual del “bon ús” a l’hora de penjar fotos?

Què en penseu? Us sembla encertat l’anunci?

Notícia trobada vía un tweet de @raventos

Si us interessa aquest tema us recomano aquestes entrades anteriors:

OIK mentns?:Els adolescents i les noves tecnologies

Facebook: com controlar qui veu les teves fotos

Com mantenir la teva vida sentimental en privat a Facebook

Com controlar qui troba el teu perfil a Facebook