Picture 2

Per molts anys Internet!

Sovint no ens adonem de que moltes de les tecnologies i eines que ara ens semblen ubiqües i fins i tot imprescindibles tenen una història relativament recent. Avui us porto un recull de vídeos que il·lustren la història de la xarxa desde diferents punts de vista.

La setmana passada tot just es van celebrar els 40 anys del naixement d’Internet tal i com expliquen en més detall a BCNCultura:

Al 1961, un alumne de l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), Leonard Kleinrock inicià un projecte sobre la possibilitat d’enviar informació d’un ordinador a un altre anomenat teoria de la commutació de paquets d’informació. La primera xarxa interconnectada data de finals de 1969, concretament el 29 d’octubre, el científic i professor en Ciències de la Computació de la Unversitat d’UCLA, Leonard Kleinrock, aconseguint connectar la computadora de la seva universitat amb un de la Universitat d’ Stanford, creant així el primer node. ARPANET, aquest és el nom que rep la xarxa, és l’origen del que avui entenem com Internet.

Us recomano que us llegiu tota l’entrada sobre Internet fa 40 anys, que també inclou aquest vídeo que explica de manera detallada en 8 minuts els seus orígens des d’una perspectiva tècnica (i amb subtítols en castellà):

Via 1984.cat trobem aquest altre vídeo que fa un resum de 2 minuts, resaltant amb imatges i anècdotes les claus de cada dècada en la història de la xarxa:

Al diari anglès The Guardian, fan un recull dels “primers” més destacats en aquests 40 anys: el primer email, el primer blog, el primer objecte a vendre’s per eBay, el primer vídeo a YouTube

internet-at-40-cyberia-001

El primer cibercafè de Gran Bretanya

Aquest altre vídeo de 1993 és una joia “arqueològica” que ens permet veure desde la perspectiva dels usuaris comuns, una versió embrionària de la xarxa i veure com han canviat les coses en només 16 anys (i riure una mica, perquè no :-) ):

I per acabar, un altre vídeo resum dels orígens d’una de les marques més reconegudes a Internet, la història de Google en 2 minuts (el vídeo va molt i molt de pressa, però les animacions estan molt ben fetes):