En les darreres setmanes potser haureu sentir alguna cosa sobre un conflicte entre Google i la Xina. Sembla ser que el govern del país asiàtic va intentar obtenir informació privada d’activistes polítics “atacant” alguns serveis de Google. Quan l’empresa ho va saber, es va muntar un bon sidral… Doncs bé, ara s’ha sabut que els hackers xinesos van utilitzar un problema de seguretat d’Internet Explorer, el navegador creat per Microsoft que molts hem fet servir alguna vegada, per tal d’obtenir aquesta informació de manera il·legal.

A resultes d’això la recomanació és utilitzar alternatives més segures a Internet Explorer. Fins i tot alguns governs, entre ells el Francès i l’Alemany, han recomanat als seus ciutadans que utilitzin alguna de les alternatives que hi ha al mercat. Si encara feu servir l’Explorer (reconeixeu la icona de la “e” blava?) no patiu, aquí us proposo les tres opcions més populars, recomanades i fàcils d’utilitzar:

1. Mozilla Firefox:

Disponible tant per a usuaris de Windows o Mac, aquesta és la opció que jo personalment prefereixo. Es tracta de software lliure així que us el podeu baixar gratuïtament en aquesta adreça, i en català. És molt senzill d’utilitzar, amb la possibilitat de tenir diverses pestanyes obertes mentre naveguem, és ràpid, no sol tenir problemes amb cap pàgina web i és segur. Per als usuaris més avançats, permet instal·lar components adicionals que afegeixen noves funcions, aquí en trobareu alguns exemples.

2. Safari:

El Safari és el navegador que ve per defecte amb els Macs (si teniu un Windows opteu per una de les altres dues opcions també hi ha una versió per Windows que funciona perfectament i disponible a la web d’Apple, gràcies a l’Albert pel comentari!). Com tot el que dissenya l’empresa de la poma és simple i intuïtiu, força ràpid, segur i amb algunes funcionalitats pròpies ben útils. Per exemple, hi ha l’opció de tenir com a pàgina principal un menú on es mostren totes les webs que més visitem de forma visual. L’hauríeu de tenir per defecte a l’escriptori (veieu la icona de la brúixola blava?) i si sou usuaris de mac el més probable és que ja l’estigueu fent servir, però per si de cas, podeu trobar la versió més recent per descarregar d’aquí.

3. Chrome:

Si voleu estar a la última el que us cal és Chrome, per ara disponible per a usuaris de Windows i en beta (versió de proves) per a Mac. És el navegador desenvolupat per Google, ideal per als que (com tants) feu gran part de la vostra vida a la xarxa utilitzant els seus serveis. És el més nou però ha tungut molt bona acollida i cada vegada són més els que s’han atrevit a provar-lo. Si us animeu, el podeu descarregar gratuïtament aquí. Actualització: Si feu servir Linux, també el podeu instal·lar, veieu les instruccions detallades que ens ha deixat en Carles als comentaris)

Actualització

Per aclamació popular afegeixo una quart opció per als més aventurers…

4. Opera:

Es tracta d’un altre navegador gratuït també disponible per a usuaris de Mac, Windows i Linux. Sembla ser que en alguns països com Russia i Ucraïna és bastant popular (lectors russos de Betes i Clicks, ho podeu corroborar?). És ràpid (aumenta la velocitat de connexió lenta), utilitza miniatures que faciliten la navegació i té moltes funcionalitats ja integrades sense necessitat d’instal·lar complements (moltes gràcies al David pel seu comentari!). Us el podeu descarregar des d’aquesta web.

I vosaltres què utilitzeu? Perquè? Deixeu les vostres recomanacions per als lectors de Betes i Clicks als comentaris!! 😉