Si sou com jo i us passeu hores davant una pantalla, estareu d’acord que llegir molta estona text en un ordinador és molt incómode: hi ha moltes distraccions, la informació està dividida en pàgines, cansa la vista, ve mal de cap, etc… Simplement no acaba de ser tan agradable com llegir sobre paper.

Avui us porto tres aplicacions que he trobat que solucionen aquest problema de diferents maneres. Per a que pogueu apreciar com funcionen, utilitzaré com a exemple un article online sobre els blocs de tecnologia en català recent publicat i que ens menciona. Això és “l’abans”:

1. Readability

Una aplicació senzilla que funciona amb un cop click i sense instal·lar res. Només cal que anem a la web de Readability, on triem com ens agrada més llegir el text (diferents combinacions de colors i tipografies, tamanys i marges):

Un cop hem triat, només cal que “arrosseguem” el botó “Readability” de la dreta fins a la barra d’eines i enllaços del nostre navegador. Un cop el tenim allà, ja està: la próxima vegada que llegim un text en una web, si es tracta d’un article o d’una entrada en un blog, només cal que fem click sobre el botó “Readabilty” i podrem llegir el text “net”. Si hi ha més d’una pàgina ho podrem llegir tot a la mateixa, també podem imprimir i enviar per mail. Molt cómode!

El “després”:

2. iReader Extension

Aquesta és una altra alternativa, amb menys opcions de visualització però molt i molt “neta”. Funciona com una extensió del navegador disponible per a Chrome i per a Firefox. Només cal que la instal·lem seguint les instruccions i l’activem. Quan visitem una pàgina susceptible de ser adaptada, ens apareix a la dreta de la barra del navegador la icona de l’iReader:

Hi fem click i ens apareix el mateix text de l’article, superposat, amb un fons blanc, estret i amb una barra lateral per a navegar amunt i avall. Molt cómode, una mica com un “ebook”…

 

3. Helvetireader

Per acabar, una aplicació que el que fa és transformar el Google Reader per a fer-lo més agradable com a eina per llegir subscripcions a blogs i altres webs.

(Si no en sou usuaris ja, us recomano que hi feu un cop d’ull!)

Jo personalment l’utilitzo moltíssim, he estat provant aquesta alternativa de visualització i m’agrada força… Només cal instal·lar-la al vostre navegador (si feu servir Firefox, abans haureu d’instal·lar una extensió que es diu Greasemonkey) i un cop activada, sempre que entreu al Google Reader el veureu així de net (i amb Helvetica!):

Espero que us hagi agradat, i si llegiu Betes i Clicks amb alguna d’aquestes opcions de visualització, bona lectura! 😉