.

I avui acabem la tercera setmana del curset d’estiu per blocaires en català

.

Cada quant hauria de publicar?

Aquesta és una de les preguntes que els blogaires ens fem més sovint, sobretot a l’inici. És com si hagués una xifra màgica de freqüència d’articles a partir de la qual assolirem l’status de “blogger oficial”. Realment és una font de preocupació, ja que, t’ho miris com t’ho miris, el més probable és que sempre sentis que no publiques prou.

La veritat és que no hi ha un ritme de publicació que sigui l’estàndard, dependrà moltíssim de molts factors:

> Del teu tema: Si és un tema que genera molt de contingut, en que hi ha notícies constantment, novetats, etc…, probablement hauràs de publicar més sovint ( a menys que et centris en aprofundir en algunes coses amb menys freqüència)

> Del teu estil d’articles: si t’agrada escriure articles ben redactats, llargs, amb molt profunditat, per païr a poc a poc, probablement no cal que regalis als teus lectors un article cada dia (ni als lectors ni a la teva salut…)

> De com encaixa el blog en el teu dia a dia: Siguem realistes, si no et paguen per escriure al blog, probablement hi haurà moltes altres coses a la vida que són prioritàries. Sigues honest amb tu mateix i no t’exigeixis un ritme que no compliràs mai. Millor publicar menys sovint però amb menys constància, que no publicar mai.

Per a posar-vos un exemple, jo he marcat un objectiu de publicar uns tres articles per setmana. Publicar cada dia implicaria rebaixar la qualitat i els temes que tracto són més en profunditat que no pas parlar de la darrera novetat. Ja heu llegit a tot arreu que ha sortit Google+, aquí a Betes i Clicks en farem un article amb consells d’ús quan haguem tingut tots més temps per remenar-ho. Aquest ritme encaixa perfecte amb la resta de la meva feina i des que me’l vaig marcar ja no tinc aquell mal rotllo constant de pensar… ai que tinc un article pendent… Us animo a trobar el vostre ritme perfecte!

I facis el que facis, no publiquis mai un article començant per “ai em sap greu, fa molt que no publico”… Publica’l i ja està! 😉

.

Troba el teu ritme de publicació perfecte

.

Com trobo temes sobre què publicar?

En algunes de les darreres lliçons hem repassat com ser blogaires lectors, a estar al dia de la informació sobre la qual escrivim, llegint altres blogs i monitoritzant els temes clau. Un cop hem posat en marxa aquest “règim d’informació”, hem de trobar la manera de pensar i desenvolupar futurs articles. Per a fer-ho, us suggereixo fer un procés que inclogui:

> Apuntar: pren nota de les idees, articles, temàtiques, enllaços, imatges… qualsevol cosa que et cridi l’atenció i que pugui servir per a desenvolupar en un article. Fes servir un document a l’ordinador, una aplicaicó o una llibreta de tota la vida, l’important és crear el teu propi “dietari d’idees”. (En la propera lliçó parlarem d’eines de productivitat útils per a fer aquesta feina)

> Revisar: quan trobis el moment per escriure al blog revisa les idees que tens apuntades. Si n’hi ha alguna que promet desenvolupa-la, prioritza i planifica quan parlaràs sobre què, selecciona les millors, elimina les que ja no valguin, Fes aquest procés de tant en tant, et sorprendrà la quantitat de coses sobre les que pots escriure i que ja no hi comptaves.

> Combinar: potser una idea per si sola és fluixeta o insuficient per un article però si en comences a trobar un grupet d’idees “fluixetes” potser combinant-les en pots fer un article amb una perspectiva o un valor diferencial. Pots per exemple, fer-ne un article amb enllaços o un article amb una llista.

> Recercar: agafa les idees que prometin i dedica una estona a profundir-hi, potser identifiques informació que no coneixies i que és probable que els teus lectors no coneguin. T’agrairan que hagis fet l’esforç de recercar a fons un tema que els interessava però al qual no havien dedicat temps.

> Llegir:  Segueix llegint tots els blogs i fonts que hem comentat en lliçons anteriors i inspira’t. Identifica temes que agraden, oportunitats en temes que ningú cobreix (o que ningú cobreix bé) i necessitats dels lectors (hi ha alguna pregunta que tothom es fa? en tens la resposta o creus que la pots trobar?)

> Escriure: potser sembla una evidència, però gran part de la feina del blogaire és escriure. I re-escriure. I tornar a llegir i borrar-ne la meitat i tornar a escriure. I repassar (com els exàmens abans d’entregar que diria la meva mare)! No sub-estimis el temps que cal dedicar a redactar. Però tampoc t’enamoris del que has escrit. Per molt que hi hagis dedicat, potser no servirà.

Un cop vaig dedicar diverses hores a escriure un article amb moltes sub-seccions sobre la privacitat a Facebook. El dia que l’anava a publicar, Facebook va anunciar que canviava tota la configuració de privacitat pels usuaris. Me’l vaig menjar amb patates… i som-hi a recercar i a escriure’l de nou! 😉 De tot s’aprèn.

.

EXERCICI pràctic #9:

a) Reflexiona sobre el teu ritme de publicaicó ideal. Creus que el podràs complir? Marca’t un objectiu i intenta seguir-lo durant una mica més d’un mes. Si no te’n surts revisa el teu objectiu i torna-hi fins que torbis el bon ritme. (Espera’t a tornar de vacances a crear cap rutina!)

b) Comença el teu dietari d’idees

Dedica una estona a llegir i prendre nota d’idees. Si ja ho has fet, repassa les idees, revisa-les i identifica les més potents per a futurs articles

Repassa les lliçons anteriors i posa’t al dia dels deures que tinguis pendents!

veure totes les lliçons del 1er curs “Vull ser blogger!”