.

Benvinguts a la penúltima lliço del curset d’estiu per blocaires en català!

.

Una ressenya?

Segons la definició que he trobat en diferents enllaços, una ressenya és

“…un escrit breu amb el qual descrivim i valorem el contingut d’un llibre, d’una pel·lícula, d’una obra de teatre, d’un concert, d’una exposició o de qualsevol altra manifestació cultural.”

També parlem de vegades d’una crítica o d’una opinió, però l’important és el fet que en un article-ressenya, el blogaire autor no informa simplement sinó que dona una valoració o punt de vista personal.

Les ressenyes són un tipus d’article molt freqüent perquè sovint els que escrivim en un blog no ho fem lligats a la (teòrica) objectivitat periodística d’un mitjà de comunicació, el nostre blog pot ser la nostra plataforma d’opinió ja que, al capdavall, a qui no li agradi, que en visiti d’altres! Hi ha diferents nivells d’opinió acceptables en un blog, això dependrà de l’autor i del que agradi als seus lectors. Hi ha blogs que són tot opinàtica de l’autora i els lectors és el que hi busquen. D’altres són com versions online de revistes especialitzades, amb articles clars i neutres. I també hi ha blogs amb articles genèrics on inevitablement, transpira el punt de vista de l’autor.

Els articles amb opinions, crítiques o ressenyes són un tipus de contingut que pot portar molts lectors. Sovint, quan cerquem a la xarxa, estem buscant  valoracions d’altres per a prendre decisions de compra de productes o serveis: Segur que val la pena la pel·lícula aquesta? Quina càmera de fotos compro?…

.

Sobre què escric una ressenya?

L’important és que triïs un tema que encaixi amb la definició del teu blog o que hi giri al voltant d’alguna manera. Per exemple, si escrius un blog de gastronomia i et mors de ganes de publicar-hi ressenyes de pel·lícules, potser ho pots lligar tot parlant del menjar que apareix al film (i així donar-li una perspectiva única!).

Les millors ressenyes seran les de productes o serveis relacionats amb un tema que domines (tindràs una visió d’expert que no tenen els potencials lectors) i que t’apassiona (quan una cosa ens agrada o desagrada amb passió, es nota!). Algunes idees de coses sobre les que pots escriure crítiques:

> Un llibre, de ficció o no-ficció

> Una pel·lícula, recent o no

> Una obra de teatre, de dansa, un concert…

> Un programa de televisió o una sèrie o un documental

> Una cançó o un disc

> Un restaurant o un plat o una beguda…

> Una web sobre el teu tema… o fins i tot un altre blog dins la mateixa categoria!

"Jo opino que aquest avió és molt més còmode que els de Ryanair..."

.

Com escriure una bona ressenya

Les ressenyes haurien de reflectir el teu estil general quan escrius al blog, pot ser tan curta o llarga com vulguis, però alguns consells per redactar una bona opinió són:

> No tinguis por de donar opinions reals o consells, el teu punt de vista és únic i pot ser una manera valuosa de diferenciar el teu blog de tota la resta de continguts a la xarxa

> Sigues equilibrat, segur que no és tot dolent ni tot perfecte, un punt d’equilibri sempre és bo

> Utilitza comparacions, ajuda als lectors a ubicar-se i a saber què esperar: a quina altra pel·lícula s’assembla aquesta altra? quins autors similars t’agraden o desagraden?

> Una bona idea és utilitzar puntuacions: cinc estrelles? un 8 de 10?

> Afegeix suport visual: aquí més que mai una bona foto que il·lustri el producte és clau

> Explica per a qui recomanes aquest producte/servei/obra

> Explica com obtenir aquest producte/servei/obra, idelament si es ven online, pots posar-hi un enllaç

.

EXERCICI pràctic #11:

a) Escriu un article fent una ressenya de qualsevol cosa relacionada amb el tema del teu blog

b) Comparteix l’article amb els companys deixant un enllaç als comentaris del blog

c) Llegeix les ressenyes dels companys i valora-les, t’han agradat? T’han transmès la seva passió? Tens ganes de provar/comprar/veure el que han ressenyat?

veure totes les lliçons del 1er curs “Vull ser blogger!”