.

Seguim sense parar amb el curset d’estiu per blocaires en català! La lliçó d’avui inclou l’article que heu d’escriure de deures aquesta setmana.

.

Perquè una llista?

Si navegueu habitualment per la xarxa i llegiu articles en blogs i altres publicacions, us haureu adonat que els articles en forma de llista són especialment populars i d’allò més “virals”. Això es deu sobretot al fet que amb les llistes:

> Són fàcils de digerir i escanejar de manera ràpida per part del lector

> Són una manera de recopilar informació de manera ordenada i clara, sense enrotllar-se

> Els articles queden visualment atractius

> Pot ser un bon exemple de contingut de valor si l’autor s’ha dedicat a recopilar idees que fins ara estaven disperses

> Genera titulars atractius “10 maneres de…” ” 5 truquets per…”

> Són fàcils d’enllaçar per part d’altres bloggers i són perfectes per a que els lectors els difonguin entre les seves xarxes

> Són el contingut perfecte per guardar als enllaços “favorits” per futura referència

En resum, podríem dir que són com el “fast food” dels articles de blogs, seria dolent abusar-ne, però de tant en tant, que bé que entra i que ràpid i pràctic que és!

.

Tipus de llistes

Podem fer llistes de molts tipus, des d’una llista curta que reculli un seguit de punts o idees pròpies, a una llista més elaborada amb enllaços, exemples, descripcions detallades, imatges… En qualsevol cas hem de tenir en compte de no desestimar l’esforç real que suposa fer una llista. Una bona llista requereix una bona planificació i feina d’edició per part del blogaire, per a que quedi “rodona” i aporti valor al lector. De vegades, decidir què hi incloem i què hi deixem fora és el que pot portar més temps, però al final, val la pena.

A Betes i Clicks solem publicar llistes d’enllaços, recursos i aplicacions, normalment de 10 en 10 (de vegades més o menys quan és impossible arrodonir-ho tant). El més interessant de les llistes és que si publiqués 10 articles individuals parlant de cadascuna de les aplicacions o exemples, segurament, sumant l’impacte de tots aquests articles, no superarien l’impacte de l’article-llista. Un exemple recent, és molt més interessant recollir en un sol lloc “10 enllaços més per planificar un viatge” que no deu articles dispersos que la majoria de lectors no es dedicaran a cercar.

Aquí podeu veure algunes de les llistes que hem publicat en els darrers anys

 

Recorda numerar bé els punts de la llista!

Idees de llistes

Les possibilitats de temes sobre els que fer una llista i dels tipus de llistes possibles són infinites. Us suggereixo uns exemples de titulars típics per a que, tenint en compte en els temes dels vostres blogs, penseu quines llistes podríeu crear:

> 10 maneres de…

> 15 coses que no sabies de…

> 6 errors habituals a l’hora de…

> 5 passos per a…

> 20 idees sobre…

> 12 enllaços per a…

> Les 15 millors…

> Els 7 … més populars

> 11 arguments a favor/en contra de…

.

EXERCICI pràctic #8:

a) Escriu un article al teu blog amb format de llista

Dedica el temps que calgui a pensar-lo, redactar-lo i estructurar-lo per a que quedi un contingut interessant que els lectors voldran guardar i compartir

b) Deixa un comentari amb un enllaç al teu article en aquesta entrada

c) Llegeix les llistes dels companys i deixa’ls algun comentari amb feedback constructiu

Aprofiteu que els deures de la darrera lliçó i la propera no seran molt complicats i assegureu-vos de fer aquests. Teniu fins la setmana que ve, no us demanaré cap més article fins llavors.


veure totes les lliçons del 1er curs “Vull ser blogger!”