Un dia com avui fa tres anys, el 23 de gener de 2009 vaig publicar la primera entrada de Betes i Clicks.

Foto de Aih (Flickr)

Tot va començar amb una introducció a Twitter, que aleshores començava a aparèixer a les converses i poc a poc anava agafant popularitat entre els internautes catalans que s’anaven apuntant a piular. Poc a poc vam anar desenvolupant consells per a iniciar-s’hi i conèixer-ne el vocabulari bàsic, treure’n més profit, per exemple fent cerques, buscar-hi feina o gestionar els seguits i seguidors. Hem seguit tota la seva evolució i estem al dia de les darreres novetats.

Facebook, la xarxa més popular entre usuaris de totes les edats tampoc podia faltar i ja des de bon principi vam repassar com entendre-la i utilitzar-la de manera segura tenint sempre el control de la nostra informació, les nostres amistats, les nostres fotos, els nostres detalls privats i com apareixem a les cerques. Hem viscut en directe com ha passat a ser el fenòmen de la dècada, amb humor, estadístiques i sense perdre de vista els canvis i diverses actualitzacions que s’hi han anat implementant.

Des del principi buscàvem “desenredar la xarxa” de manera amena, amb un punt pedagògic però deixant lloc per parlar de les “curiositats”, que tenen la seva pròpia categoria en aquest blog i que formen una part indispensable dels reculls de notícies setmanals que publiquem puntualment cada divendres des de fa gairebé un any. Hi hem trobat històries absurdes, del passat recent, de revolució socialromàntiques, artístiques, algunes increïbles, però sobretot, molt humanes.

Hem viscut en directe i us hem anat narrant com la web 2.0 s’introduïa en la nostra realitat quotidiana, en la política i el govern, els mitjans, l’esport (d’acord, el Barça!) i en usos realment inesperats… i esdevenien una font d’informació cada vegada més establerta en el món catalano-parlant. Hem après a treure’n profit en la nostra vida i en el dia a dia de les empreses.

Després de tres anys, és evident que creiem en els blogs com a un mitjà clau, des del principi hem parlat de com seguir-los, on crear-ne, n’hem recomanat, hem participat (i guanyat!) concursos i fins i tot hem fet un curs (que està sempre disponible) per a tots aquells que volen començar el seu propi blog.

Les aplicacions web i enllaços a recursos de tota mena també formen una part importantíssima del que hem anat recopilant. Hem repassat alguns fenòmens molt populars a fons, com Spotify, Dropbox, Pinterest o Instagram i també hem fet recopilacions per temes, des de la cuina, la moda, la literatura o la música, als idiomes, els viatges, el cinema, la història o les possibilitats de la xarxa per als més petits o per als més curiosos que no deixem mai de voler aprendre. Hem après a organitzar-nos, col·laborar, automatitzar, fer núvols de paraules, escriure cap per avall, enviar-nos mails al futur, llegir millor online i a intercanviar somriures.

Hem estudiat d’aprop l’univers Google, après a ser més productius amb Gmail, hem viatjat per Catalunya, pel patrimoni cultural i pel món amb Google Maps i Google Street, hem repassat eines establertes com Google Reader o YouTube i d’altres de noves com Google Art Project.

En el darrer any ens hem apuntat amb ganes al fenòmen dels smartphone i tablets, Androids, iPhones, iPads… i les aplicacions interessants, recollides per temes (fotografia, lectura, relax, educació, idiomes…) ja són articles habituals que ens encanta compartir per portar la xarxa més enllà del navegador, quan volguem i allà on anem.

Hem publicat gairebé cada setmana, hem viscut revolucions socials, hem celebrat el Nadal, i hem diu adéu a l’Steve Jobs… han estat 3 anys intensos, en que la sensació inevitable és que les coses canvien i avancem tots a una velocitat cada vegada més vertiginosa. Esperem que Betes i Clicks pugui ser una mica com el flotador que ens permet deixar-nos portar per la corrent i gaudir del paisatge sense que l’aigua ens arribi al coll.

Us volia donar a tots les gràcies per ser-hi, des del principi i avui, pels vostres comentaris, vots i emails, per l’empenta que em doneu i per ser-hi, darrera les estadístiques de lectura, dia rere dia. Sense vosaltres, no hagués arribat fins aquí.

Molt agraïda,

Anna :-)

23 de gener de 2012

 

 

Recordeu que hem estrenat unes noves subscripcions a Betes i Clicks. Ara podeu triar entre rebre totes les nostres actualitzacions per correu o rebre només una newsletter mensual amb el millor de cada mes i continguts exclusius.

Això és un article de Betes i Clicks, si vols rebre per email tot el que publiquem, subscriu-te gratuïtament