Amb tanta notícia sobre l’espionatge a gran escala a través de la xarxa, amb els constants canvis amb els que ens atabalen als usuaris de les xarxes socials, o simplement per necessitat de trencar amb aquest ritme frenètic i desconnectar, no són pocs els que es plantejen fer un cop de ratolí i eliminar el seu perfil de Facebook.

Si mai tens aquesta temptació els passos a seguir són aquests:

Vull esborrar el meu perfil a Facebook!

Estàs segur? Vols eliminar-lo per sempre o només necessites un descans durant un temps? Estàs 100% segur de la decisió d’abandonar Facebook? Si creus que en un futur voldràs tornar-hi (i perquè no, al cap i a la fi, té els seus avantatges), tens la opció de desactivar-lo temporalment. Pot ser un primer pas i si passen els dies i no sents mai més la necessitat de fer un “m’agrada”, el pots eliminar més endavant

 

Screen Shot 2013-11-05 at 09.38.03

Adéu, adéu, adéu….

 

Com desactivar (temporalment) el teu perfil a Facebook:

Si desactives el teu compte, el teu perfil (la Cronologia) i la informació associada desapareixerà immediatament. Els altres usuaris no et podran trobar cercan a Facebook però pot ser que alguns missatges que has intercanviat amb altra gent segueixen sent visibles. Facebook guarda tota la teva informació per si mai decideixes tornar, de manera que el teu perfil es podria restaurar tal i com l’hagis deixat (amics, fotos, esdeveniments, gustos…). És important que tinguis accés a l’email que fas servir per entrar a Facebook ja que ho necessitaràs si mai decideixes reactivar el teu compte.

Cal tenir en compte que si ets administrador de pàgines o de grups, hauries de fer administradors a altres usuaris per tal que aquests segueixin sent actius i accessibles.

Per a desactivar-lo només has d’anar al menú de la part superior dins Facebook, clickar la fletxeta del desplegable i escollir l’opció de Configuració.

Al menú de l’esquerra sel·lecciona “Seguretat”. Al final de tot de la pàgina d’opcions hi trobaràs un enllaç discret que diu “Desactiva el teu compte”.

La pàgina de desactivació et farà dubtar presentant-te imatges d’amics teus amb la frase “et trobarà a faltar” (no és broma), però si has pres la decisió has de ser fort i tirar endavant. Facebook et demanarà que li donis un motiu per marxar i et permetrà decidir si vols seguir rebent notificacions de facebook per email. Encara que no hi siguis, la vida a facebook continua i els teus amics et poden seguir enviant invitaciosn a connectar o a esdeveniments.

 

Screen Shot 2013-11-05 at 09.30.12

 

Com esborrar i eliminar per sempre el teu perfil a Facebook:

Abans de començar assegura que tens guardada tota la informació que algun dia pots voler tenir a mà: guarda les fotografies (les pots descarregar una per una) o la informació de contacte d’amics que no tinguis enlloc més. Tens l’opció de descarregar tota la teva informació a Facebook anant al desplegable de la fletxeta de dalt a la dreta, sel·lccionant Configuració i dins l’opció “General” clicar l’enllaç “Descarrega una còpia de les teves dades a Facebook”.

Si vols esborrar qualsevol rastre de la teva existència en aquest racó de la xarxa també pots eliminar els registres de la teva activitat. Vés a Configuració, sel·lecciona l’opció “Privadesa” i allà on diu “Qui pot veure les meves coses” trobaràs l’opció d’editar la teva activitat. Esborra tot el que no vulguis que quedi per la posteritat.

Un cop fets aquest passos, si estàs segur pots procedir a desaparèixer: clica en aquest enllaç per eliminar el teu perfil a Facebook.

Et demanarà la teva contrassenya (si no la saps, l’hauràs de canviar per poder eliminar el compte) i, després d’esperar 14 dies (per si de cas canvies d’idea), el teu perfil haurà desaparegut i ja no hi podràs tornar a accedir mai més. El que no queda clar és que fa Facebook amb la teva informació. Els seus estatuts declaren que no la tornaran a utilitzar per a res més però no està clar què passaria si per exemple els la requerís la policia o una ordre judicial. Per si de cas, si estàs intentant desaparèixer per motius tèrbols, millor que no deixis enrera cap pista sobre la teva nova identitat.

 

Screen Shot 2013-11-05 at 09.48.11

 

Com esborrar o eliminar el perfil d’una altra persona

L’únic motiu pel qual es contempla que puguis esborrar el perfil d’algú altre (per motius evidents) és si aquesta persona ha traspassat i ja no hi és per a fer-ho ella mateixa. Si un familiar o amic ha mort i tenim les seves claus d’accés podem fer servir el procediment anterior per esborrar-ne el perfil. Si no, Facebook ens ofereix l’opció de converitr el seu compte en “commemoratiu”. Això vol dir que el perfil segueix existint i es pot visitar (fins i tot hi ha l’opció que s’hi puguin deixar missatges) però no apareix com a suggeriment als altres usuaris, ningú pot accedir al compte i no es poden aceptar noves sol·licituds d’amistat. Per a fer-ho cal omplir una petició de commemoració (per ara disponible només en anglès) on et demanaran les dades del perfil en qüestió, la teva relació amb el difunt i una prova de la defunció (enllaç a la necrològica o similar). Hi ha persones per a qui això és recomfortant en el procés de dol, és una decisió molt personal.

 

Screen Shot 2013-11-05 at 10.09.29

 

 

Si no és així, els familiars propers també poden sol·licitar a Facebook que elimini completament el perfil. Per a fer-ho però ens demanarà prova de la nostra relació amb el difunt: certificats de mort o naixement o un certificat de que tenim el poder legal per a fer-ho.

 

Has marxat de Facebook? T’ho estàs plantejant?